Kılıç Kuyruk Türleri ve Özellikleri
25 Temmuz 2024

Kılıç Kuyruk Türleri ve Özellikleri

Kılıç Kuyruk

Kılıç kuyruk, Lebistesgiller ailesine ait bir balık türüdür. Küçük boyutu, estetik görünümü ve dayanıklılığı sebebiyle akvaryum balıkları arasında en çok tercih edilen türlerden biridir. Kılıç kuyruk balığının ana vatanı Orta Amerika'dır ve özellikle Meksika ile Guatemala'da bulunan akarsu ve göllerde yaygın olarak yaşar. Kılıç kuyruk balığının gövdesi ince, boyu ise geniştir. Birçok renk varyasyonu üretilmiştir; genellikle sarının tonları yaygındır. Bu balığın üst yüzgeç kısmı üçgen şekline benzer, kuyruk kısmında ise kılıca benzetilen uzun ve sivri bir çıkıntı bulunur. Nadir olarak bu uzantı dişilerde de görülebilir. Dişi ve erkek balığın ayrımı anal yüzgeç ile mümkündür. Erkeğin yüzgeci yuvarlak ve çubuk gibi görünür ve buna gonopod denir. Dişilerde ise bu organ bulunmaz, o kısımda sadece bir çift yüzgeç vardır.

Beslenme Şekli

Kılıç kuyruk balığı için ideal yemler, kuru yem ve yosundur. Her türlü yemi tüketirler. Özellikle yüzey yemlerini tercih ederler. Akvaryumda beslenen balıklar için canlı yemler, balığın hastalanmasına neden olabileceğinden çok az verilmelidir.

Kılıç Kuyruk Bakımı Nasıl Yapılır?

20-30 derece sıcaklıkta rahatlıkla yaşayabilirler. Genellikle diğer balıklarla iyi anlaşırlar ve saldırgan değillerdir, ancak kendi cinsinden erkek balıklara saldırabilirler. Bu nedenle akvaryumda 1 veya 2 erkek balık bulundurulması önerilir. Bu balıklar oldukça fazla büyüyebildiklerinden geniş bir akvaryuma ihtiyaç duyarlar. Dişiler 10-12 cm'ye kadar uzayabilirken, erkekler kuyruk dahilinde 15 cm'ye kadar büyüyebilirler.

Kılıç Kuyruk Balığının Üremesi

Bu balıklar, canlı doğuranlar grubundandır. Yani iç döllenme yoluyla yavrularını yumurta olarak değil, yumurtadan çıkmış halde doğururlar. Tam yetişkin bir dişi, 80-100 arası yavru verebilir. Akvaryumdaki suyun sıcaklığı doğum periyodunu önemli ölçüde etkiler. Sıcaklık ne kadar artarsa, daha fazla doğum gerçekleşir. Doğum için ideal sıcaklık 32 derece olarak belirtilir. Ortalama 4-6 hafta arasında doğururlar. Akvaryumda yaşayan bu balıkların kendi yavrularını yememeleri için sık bitkilendirme yapılması gerekir. Böylece daha çok yavru hayatta kalacaktır.

Kılıç kuyruk balıklarının cinsiyeti değişkendir. 2-3 üreme döneminden sonra cinsiyet değiştirebilirler. Bu balıkların çiftleşmesi, erkek balığın kuyruk sokumu yüzgecinin, bazı kıllardan oluşan gonopodyum adı verilen organla döllenmeyle gerçekleşir.

Sizden Gelen Sorular / Yorumlar

İlk soruyu siz sormak istermisiniz?

Soru Sor / Yorum Yap

şifre

Çok Okunanlar

Haber Bülteni