Kuyruk Sokumu Türleri ve Özellikleri
25 Temmuz 2024

Kuyruk Sokumu Türleri ve Özellikleri

Kuyruk Sokumu

Kuyruk sokumu, insan omurga yapısının son 4-5 omurunun birleşimi olan üçgen biçimli ve tabanı yukarıda bir kemiktir. Bu kemik önden arkaya doğru basıktır. Ayrıca, kemiğin ön yüzü hafif çukur, arka yüzü ise tümsektir. Omurların birleşme yerinde, enine kemiksi oluklardan oluşan eklemlerle bütün bir kemik hali almaktadır. Kuyruk sokumu kemiği, anatomi ve kadın doğum açısından incelendiğinde, yapısı ve işlevleri açısından önemli bir yapıdır. Kuyruk sokumuna sakrum kemiği de denmektedir. Bu kemik pek çok kişinin yoğun ağrı yaşadığı bir omur parçasıdır. Özellikle oturarak çalışan kişilerde daha sık görülmektedir. Ayrıca bu ağrı, sert düşmeyle sonuçlanan kazalarda, yolculuk esnasında ve doğum sonrasında görüldüğü gibi hiçbir neden olmadan da ortaya çıkabilmektedir. Bu rahatsızlıkta, yaş aralığı söz konusu değildir. Ancak genel olarak karşılaştırıldığında kadınlar erkeklerden 5 kat daha fazla bu rahatsızlığı yaşamaktadır. Bu durum özellikle kadınlardaki leğen kemiği yapısından dolayı bu bölgenin daha savunmasız kalmasından kaynaklanmaktadır.

Vücudun her bölümünde gerçekleşen ağrılarda olduğu gibi, kuyruk sokumu bölgesinde de kısa süreli ve kendiliğinden geçebilir özellikli ağrılar olabilmektedir. Ancak bu ağrılar günlük hayatı olumsuz yönde etkiliyorsa, uzun süreli ve sancılı ağrılar çekiliyorsa mutlaka doktora başvurulmalıdır.

Kuyruk Sokumu Ağrıları Neden Olur?

  • Doğum sırasında oluşabilecek anormallikler
  • Ağır yük kaldırmaya bağlı zedelenmeler
  • Düşme ile sonuçlanan kazalar
  • Zorlu antrenman koşulları
  • Bu bölgede ortaya çıkan iltihaplanmalar
  • Çeşitli kemik hastalıkları
  • Bu bölgede meydana gelen çatlak ve kırıklar
  • Dolaşım bozukluğu
  • Psikolojik sebepler

Kuyruk Sokumu Ağrısının Tedavisi Nasıl Yapılır?

Kuyruk sokumu bölgesinde meydana gelen ağrılar, nedenlerine bağlı olarak farklı tedavi yöntemleri uygulanmaktadır. Ancak genel olarak bakıldığında burada oluşan baskıyı azaltmak için oturma simidi tavsiye edilmektedir. Oturma simidi, tek başına bir tedavi değildir, sadece kişinin duyduğu acıyı hafifletmek içindir. Bununla birlikte, klozet tipi tuvalet kullanılmalı ve bisiklete binilmemelidir.

Kuyruk sokumu ağrılarının tedavisinde manuel tedavi yani elle tedavi yöntemi uygulanır. Bu bölgeye uygulanan baskı masajları sayesinde ağrının hafiflemesi mümkün olmaktadır. Ancak bu yöntemi deneyimli kişilerin yapması gerekir. Deneyimsiz kişilerin uyguladığı yöntem daha büyük sorunlara yol açabilir. Bunun için özellikle fizik terapi uzmanlarına görünmek gerekir.

Ek olarak, ağrının nedenine yönelik olarak doktorlar tarafından reçete edilebilecek ilaçlar, fizik tedavi ve egzersiz programları da uygulanabilir. Gerekli durumlarda cerrahi müdahale de düşünülebilir. Özellikle kronikleşmiş ve diğer tedavilere yanıt vermeyen vakalarda cerrahi seçenekler değerlendirilmelidir.

Özetle, kuyruk sokumu ağrısı çeşitli nedenlere bağlı olarak ortaya çıkabilir ve tedavi sürecinde multidisipliner bir yaklaşım gerektirir. Erken tanı ve uygun tedavi yöntemleri ile bu ağrılar büyük ölçüde kontrol altına alınabilir ve yaşam kalitesi artırılabilir.

Sizden Gelen Sorular / Yorumlar

İlk soruyu siz sormak istermisiniz?

Soru Sor / Yorum Yap

şifre

Çok Okunanlar

Haber Bülteni