Kuyruk Sokumu Batması Belirtileri ve Tedavisi
25 Temmuz 2024

Kuyruk Sokumu Batması Belirtileri ve Tedavisi

Kuyruk Sokumu Batması

Kuyruk sokumu batması, düşme veya çarpma sonucu kuyruk sokumunda meydana gelen, çok ağrılı sancılara yol açan bir rahatsızlıktır. Kuyruk sokumu, üç küçük ve ince kemikten oluşmaktadır. Bu üç küçük kemik birbirine bağlarla bağlıdır. Kuyruk sokumunda bulunan kemikler çok ince ve kırılgan oldukları için bir yere çarpmayla veya sert bir yere oturmayla zarar görebilmektedir. Kuyruk sokumunda bulunan kemikler çok çabuk kırılmaktadır.

Kuyruk Sokumu Batmasının Belirtileri ve Nedenleri

Kuyruk sokumu batması, aynı zamanda kalça kemiğinin oturma durumunda zeminle temas eden bölümünde bulunan bir çeşit yastık görevi gören kısmın iltihaplanması ile bölgede sürekli ağrılar meydana gelmektedir. Oturarak çalışanların büyük sıkıntı çektiği bu ağrılar, yolculuk esnasında, sinemaya ve tiyatroya gidenlerde, uzun süre oturmak zorunda kalanlarda oldukça sık görülmektedir. Ağrı bazen kendiliğinden geçebildiği gibi tedavi de gerektirebilir.

Tedavi Yöntemleri

Bölgeye lokal anestezikler ve kortikosteroid enjeksiyonları ile hastalarda uzun süreli rahatlamalar sağlanabilir. Enjeksiyon tedavilerinde hasta seçimi çok önemlidir. Bu tedavide önce ağrının kuyruk sokumunda hangi parçadan kaynaklandığı tespit edilir ve bu bölgeye floroskopi altında enjeksiyon yapılmaktadır. Bu yöntem, doğrudan o bölgenin görüntülenmesi ve ilacın enjekte edilmesi esasına dayanır. Enjeksiyondan 1-2 hafta içinde ağrılar hızla geriler ve hasta rahatlar. Enjeksiyon tedavisi için genellikle iki seans yeterli olmaktadır.

Cerrahi Müdahale

Uzman doktorların en son tedavi şekli cerrahi müdahaledir. Bu tedavi yöntemine nadiren gerek duyulmaktadır. Cerrahi işlem tecrübeli bir uzman tarafından yapıldığında kuyruk sokumu batması ağrıları tamamen yok olabilir. Ancak cerrahi girişime rağmen bazı hastalarda ağrılar devam edebilir.

Kuyruk Sokumu Batmasının Kadınlarda Görülme Sıklığı

Kuyruk sokumu batması, kadınlarda erkeklere oranla beş kat daha fazla görülmektedir. Bunun nedeni ise pelvis bölgesinin yapısının kuyruk sokumunu daha korunmasız bırakmasından kaynaklanmaktadır. Kuyruk sokumu batması özellikle hamile kadınları çok etkilemektedir. Genellikle oturunca ortaya çıkan ağrılar sonrasında şiddetlenebilir. Kuyruk sokumu batması ağrıları düşme sonrasında ve doğum sonrasında görülebildiği gibi, tekrarlayan zorlanmalar ve sebep olmaksızın da başlayabilir.

Öneriler ve Alternatif Tedavi Yöntemleri

Kuyruk sokumu batması ağrılarını daha aza indirmek için hastaların yan yatması, ağır kaldırmaması, sert zemine oturmaması önerilmektedir. Ayrıca, hastaların uzun süre simide benzer minderlerde oturması gerekebilir. Bu rahatsızlıkta klozet tipi tuvaletlerin kullanılması da önerilmektedir. Bu işlemler diğer alternatif tedavi yöntemleri arasındadır.

Sonuç

Kuyruk sokumu batması ile oluşan ağrıların zaman geçirilmeden uzman kişiler tarafından tedavi edilmesi gerekmektedir. Bu tür ağrıların tespiti uzmanlık gerektirir. Aksi takdirde cerrahi girişime rağmen hastalarda ağrılar devam edebilir. Cerrahi işlem tecrübeli bir uzman tarafından yapıldığında kuyruk sokumu batması ağrıları tamamen yok olabilir.

Sizden Gelen Sorular / Yorumlar

soru

Şerife

10 Mayıs 2024 Cuma

Banyoda düştüm ve belim şiddetli arıyor çok sık büyük tuvaletime çıkıyorum doktora gitmem gerekirmi.

Cevap yaz
1. Cevap
cevap

Admin

ޞiddetli bel ağrısı ve sık tuvalete çıkma gibi belirtiler ciddi bir durumun işareti olabilir. Bir an önce bir doktora görünmenizi tavsiye ederim. Geçmiş olsun.

Soru Sor / Yorum Yap

şifre

Çok Okunanlar

Haber Bülteni