Hamilelikte Kuyruk Sokumu Batması Belirtileri ve Tedavisi
25 Haziran 2024

Hamilelikte Kuyruk Sokumu Batması Belirtileri ve Tedavisi

Hamilelikte Kuyruk Sokumu Batması

Hamilelikte kuyruk sokumu batması, düşme veya çarpma sonucu kuyruk sokumunda meydana gelen ve oldukça ağrılı sancılara yol açan bir rahatsızlıktır. Kuyruk sokumu, üç küçük ince kemikten oluşmaktadır. Bu üç küçük kemik birbirine bağlarla bağlıdır ve oldukça kırılgan oldukları için çarpmayla veya sert bir yere oturmayla hemen zarar görebilirler.

Kuyruk Sokumu İltihaplanması

Hamilelikte kuyruk sokumu batması, aynı zamanda kalça kemiğinin oturma durumunda zeminle temas eden bölümünde bulunan, bir çeşit yastık görevi gören kısmın iltihaplanması ile bölgedeki ağrıları artırabilir. Özellikle oturarak çalışanlar, uzun süre oturmak zorunda kalanlar, yolculuk sırasında, sinemaya veya tiyatroya gidenlerde bu ağrılar sık görülmektedir. Ağrı bazen kendiliğinden geçebilir, ancak uzman kişiler tarafından tedavi de gerektirebilir.

Hormonal Değişiklikler

Hamilelikte kuyruk sokumu batması ağrıları, hamileliğin ilk aylarında kendini gösterebilir. Vücutta hormonal değişimler yaşanmakta olup, relaxin adı verilen hormon salgılanmaya başlar ve eklemler gevşer. Bu gevşeme, vücudun doğuma hazırlanması anlamına gelir. Ağrılar, hamileliğin ilk aylarında oluşabileceği gibi, yatarken bir yandan diğer yana dönerken de hissedilebilir. Şiddetli ağrılar sonucu kişi uyumakta zorlanabilir. Özellikle oturup kalkarken, yatarken kemiklerin yerinden oynayıp birbirine sürtünmesi sonucu şiddetli ağrılar doğabilir. Hamilelik sürecinde kilo alımıyla beraber bu ağrılar daha da artabilir. Bu dönemde kilo alımının kontrol altında tutulması gerekmekte olup, hızlı kilo alımları durumunda gerekirse diyet yapılmalıdır.

Tedavi Yöntemleri

Hamilelikte kuyruk sokumu batması ile oluşan ağrıların zaman kaybetmeden uzman kişiler tarafından tedavi edilmesi gerekmektedir. Bu tür ağrıların tespiti uzmanlık gerektirir. Hamilelerde tedavi doğal yöntemlerle yapılabilir; makattan müdahale edilerek düzeltme sağlanabilir. Yanlardaki gerilmiş kaslara masaj yapılarak da tedavi edilebilir. Bu özel teknikle yapılan masaj sonrası hasta oldukça rahatlar. Ancak bu yöntemlerin uzman kişiler tarafından yapılmaması durumunda tedavi süresi uzayabilir ve tehlikeli olabilir.

Hamilelikte Kuyruk Sokumu Batması İçin Tedavi Önerileri

  • Ortası delikli simide benzer bir minder üzerinde oturmanız,
  • Klozet tipi tuvalet kullanmanız,
  • Fizik tedavi uzmanına muayene olmanız.

Hamilelik sürecinde kuyruk sokumu batması, anne adaylarının günlük yaşamını olumsuz etkileyebilir. Bu nedenle, belirtiler ortaya çıktığında zaman kaybetmeden bir uzmana başvurmak ve uygun tedavi yöntemlerini uygulamak önemlidir. Hamilelik döneminde herhangi bir sağlık problemi yaşandığında, doktor tavsiyelerine uymak ve düzenli kontrolleri ihmal etmemek gerekmektedir.

Sizden Gelen Sorular / Yorumlar

İlk soruyu siz sormak istermisiniz?

Soru Sor / Yorum Yap

şifre

Çok Okunanlar

Haber Bülteni