Kuyruk Sokumunda Şişlik Belirtileri ve Tedavisi
21 Temmuz 2024

Kuyruk Sokumunda Şişlik Belirtileri ve Tedavisi

Kuyruk Sokumunda Şişlik

Kuyruk sokumunda şişlik, kuyruk sokumu bölgesinde travma, darbe veya zedelenme gibi durumlar sonucu ortaya çıkan ve genellikle ağrı ve rahatsızlık hissine yol açan şişkinliklerdir. Bu bölge, oturma veya çarpma gibi fiziksel etkiler sonucu kolayca zarar görebilir. Kadınlar genellikle daha geniş kalça yapısına sahip olduklarından kuyruk sokumu şişlikleri kadınlarda daha sık görülmektedir.

Kuyruk Sokumunda Şişlik Neden Oluşur?

  • Kıl dönmesi: Kıl dönmesi rahatsızlığı, kuyruk sokumu bölgesinde iltihaplanmaya neden olan bir durumdur. İltihaplanma sonucu şişlik meydana gelir ve bu şişlikler ağrıya yol açabilir. Bu durumda ilgili sağlık birimlerinde muayene olunması gerekmektedir.
  • Fiziksel darbeler: Kuyruk sokumunda bulunan kemikler, en ufak bir darbede bile zedelenebilir ve bu zedelenmeler şişliklere yol açabilir. Sert bir zemine ani olarak oturmak bile kuyruk sokumunda şişlik oluşmasına neden olabilir.
  • Uzun süre oturmak: Özellikle masa başı işlerde çalışan kişilerde uzun süre oturmak ve hareketsiz kalmak kuyruk sokumu bölgesinde şişliklere yol açabilir.

Kuyruk sokumunda şişlik, kişinin oturmasını ve günlük işlerini yapmasını zorlaştırabilir. Hayat kalitesini olumsuz etkileyen bu durum, ihmal edilmemesi gereken bir rahatsızlıktır. İltihaba bağlı şişlikler ciddi ağrılara neden olabilir ve tedavi gerektirir. Özellikle kıl dönmesinde, iltihaplanma sonucu oluşan delikler kötü bir görüntü oluşturabilir ve tedavi edilmediğinde yayılabilir. İltihaplanmanın sebepleri arasında yetersiz kişisel bakım, deri altına itilmiş kıllar ve obezite bulunmaktadır. Kuyruk sokumunda oluşan şişlikler ihmal edilmemeli ve gerekli tedavi uygulanmalıdır.

Kuyruk Sokumunda Şişlik Tedavisi Nasıl Yapılır?

  • Şişliğin nedeni tespit edilmeli ve eğer iltihap varsa, iltihap kurutulmalı ve tedaviye bu şekilde başlanmalıdır. Fiziksel darbelerden kaynaklanan şişliklerde doktorlar genellikle krem veya gerekli görüldüğünde ilaç önerir.
  • Kıl dönmesine bağlı şişliklerde uzman doktorlar hastalığın seviyesine dikkat eder. Genellikle cerrahi işlem uygulanırken, ilk aşamada başvuran hastalara iltihap dağıtıcı ilaçlar verilebilir. Hastalık ilerlemiş ve iltihaplanma yayılmışsa, cerrahi müdahaleden önce iltihap dağıtıcı ilaçlar verilir ve iltihap kurutulduktan sonra cerrahi müdahale yapılır. Kıl dönmesi tedavisinden sonra kuyruk sokumundaki şişlik de giderilmiş olacaktır.
  • Hijyen kurallarına uygun kişisel bakım yapılması kuyruk sokumunda şişliklerin önüne geçecektir. İç çamaşırlarının yeterince sık değiştirilmesi iltihaplanmayı önleyeceğinden, kuyruk sokumunda şişliklerin oluşmasını engelleyecektir.
  • Uzun süre oturmaktan kaçınarak kuyruk sokumunda şişlik oluşumunu önleyebiliriz.

Sizden Gelen Sorular / Yorumlar

İlk soruyu siz sormak istermisiniz?

Soru Sor / Yorum Yap

şifre

Çok Okunanlar

Haber Bülteni