Kuyruk Sokumu Kırığı Belirtileri ve Tedavisi
25 Temmuz 2024

Kuyruk Sokumu Kırığı Belirtileri ve Tedavisi

Kuyruk Sokumu Kırığı

Kuyruk sokumu kırığı, düşme veya çarpma sonucu kuyruk sokumunda meydana gelen ve çok ağrılı sancılara yol açan bir rahatsızlıktır. Kuyruk sokumu, üç küçük ince kemikten ve üç küçük bağlanmış kemikten oluşmaktadır. Bu kemikler birbirine bağlarla bağlıdır ve oldukça ince ve kırılgan oldukları için bir yere çarpma veya sert bir yere oturma sonucu kolayca zarar görebilirler.

Genellikle kalça üzerine düşmelerde ya da doğrudan darbe sonucu, en uçtaki kemikler kırılabilir, eğilebilir veya buradaki yumuşak dokular zedelenebilir. Bunun sonucunda uzun süre oturmak, çok şiddetli ağrılara neden olabilir. Bölgeye lokal anestezikler ve kortikosteroid enjeksiyonları ile hastalarda uzun süreli rahatlamalar sağlanabilir. Enjeksiyon tedavilerinde hasta seçimi çok önemlidir. Bu tedavide önce ağrının kuyruk sokumunda hangi parçadan kaynaklandığı tespit edilir ve bu bölgeye 'X' ışını verilerek enjeksiyon yapılır. Bu yöntem, doğrudan o bölgenin 'X' ışını altında problemli bölgenin tespit edilmesi ve ilacın o bölgeye enjekte edilmesi esasına dayanır. Enjeksiyondan 1-2 hafta içinde ağrılar hızla geriler ve hasta rahatlar. Enjeksiyon tedavisi için iki seans genellikle yeterlidir.

Kuyruk Sokumu Kırığı İçin Tedavi Önerileri

  • Ortasında delik olan simit şeklinde bir minder üzerinde oturmanız,
  • Klozet tipi tuvalet kullanmanız,
  • Bu dönemde bisiklet kullanmamanız,
  • Fizik tedavi uzmanına muayene olmanız.

Kuyruk sokumu kırığı ile oluşan ağrıların zaman kaybetmeden uzmanlar tarafından tedavi edilmesi gerekmektedir. Bu tür ağrıların tespiti uzmanlık gerektirir. Aksi takdirde cerrahi girişime rağmen hastalarda ağrılar devam edebilir. Hastaların uzun süre simit şeklinde minderlerde oturması gerekebilir.

En son tedavi şekli cerrahi müdahaledir. Bu tedavi yöntemine nadiren gerek duyulmaktadır. Kuyruk sokumu kemiği kırıklarında içeride parça kalması durumlarında ameliyat gerekebilir. Ancak kuyruk sokumu kemiği kırıkları tedavisi oldukça güç olan, uzun istirahat gerektiren, yakıcı ağrısıyla eziyeti çok olan ve ameliyatları doktorlar tarafından çok tercih edilmeyen ciddi ve tehlikeli bir rahatsızlıktır.

Kuyruk sokumu kırıkları kendi kendine de iyileşebilmektedir. Çünkü kuyruk sokumu kemiği kırıkları alçıya alınamaz. Ameliyatı zordur. Sıklıkla bu bölgede enfeksiyon oluşur ve diğer dokular zarar görür. Kırığın kendiliğinden iyileşmesi için; kırık uçlarının sabit olması ve tekrar darbeye maruz kalmaması çok önemlidir.

Kuyruk Sokumu Kırığının İyileşme Süresi

Hastanın yaşına, kırık olan bölgeye, kırık sayısına, kırık sonrası bakımına, kırığın şekline, hastanın başka hastalığının olup olmamasına ve kırık sonrası bir komplikasyon gelişip gelişmeyeceğine göre değişmektedir.

Sizden Gelen Sorular / Yorumlar

soru

Betüş

01 Haziran 2024 Cumartesi

Canan hanım sskın amliyat olmayın bana doktorum dedi.ömür boyu ağrı çek ama sakın amalıyat olma hayatınnmahvplur dedi

Cevap yaz
1. Cevap
cevap

Admin

Betüş, Canan hanımın doktorunun tavsiyesine uymak önemli olabilir, ancak baska bir uzman doktordan da görüş almanı öneririm. Bazen farklı bakış açıları yeni çözümler sunabilir. Geçmiş olsun.

soru

Canan kaya

21 Mayıs 2024 Salı

2 hafta sonra ameliyat olacam. Ameliyattan sonra çocuğum olmama riski varmidir.

Cevap yaz
1. Cevap
cevap

Admin

Canan kaya hanım, ameliyatınızın türüne ve sağlık durumunuza bağlı olarak, ameliyat sonrası çocuk sahibi olma riski değişebilir. Bu konuda en doğru bilgiyi ameliyatınızı gerçekleştirecek olan doktorunuzdan almanız önemlidir. Geçmiş olsun dileklerimle.

Soru Sor / Yorum Yap

şifre

Çok Okunanlar

Haber Bülteni

Güncel

Kuyruk Sokumu Ağrısı Belirtileri ve Tedavisi

Kuyruk Sokumu Ağrısı Belirtileri ve Tedavisi

Güncel

Kuyruk Görevleri ve Özellikleri

Kuyruk Görevleri ve Özellikleri