kuyruk.gen.tr
kuyruk

Ana Sayfa | Soru Cevaplar | Yeni Makale Ekle | En Son Yapılan Yorumlar









Kuyruk Yağı

Kuyruk yağı, Koyunlarda bulunan omurganın sonunda kuyrukta biriken yağdır. Kuyruk yağı kolesterol bakımından çok yoğun olduğu düşünülse de bir çok dünya araştırma enstitülerinde genç yaşlarda tüketilmesi gereken bir gıda olduğu açıklanmıştır. İlerleyen yaşlarda yaşlılığın getirmiş olduğu eklem ağrılarını önleyebileceği görülmüştür. Aynı zamanda kuyruk yağının içeriğinde Omega asitleri oldukça yüksek miktarda vardır. Bundan dolayıda genç yaşlarda tüketen insanlarda kalp damar hastalıkları daha az görülür. Ayrıca ileri yaşlarda da ara ara tüketilmesi yararlıdır.

Kuyruk yağı, birçok yemekte aktif olarak kullanılsa da ülkemizde özellikle yerleşmiş bazı yiyeceklerde eti yumuşatması için kullanılır. Bunlar lahmacun, kebap ve döner yemekleridir. Kuyruk yağı genellikle erkek koyunlardan elde edilen bir yağdır. Dişilerinin de kuyruk yağları vardır ama üreme ve çoğalma nedeniyle daha çok erkek koyunlar tüketilir. En güzel kuyruk yağı Gaziantep civarında yetişen ve büyüyen koyunlardan elde edilir. Birçok et ve kuyruk yağı satıcısı bu yörenin koyunları ticari amaçla kullanır. 

Kuyruk yağının kullanıldığı yerler
  • Mangal yemeği dediğimiz kebap yemekleri çeşidinde küp küp doğranarak etlerin içerisine şişler üzerine takılarak kullanılan kuyruk yağı mangal üstü pişirimler de etin yumuşak düşmesini sağlar.
  • Karaciğer kebaplarında da aynı durum söz konusudur.
  • Dönerlerde ise, genelde dana eti ve koyun eti tercih edildiğinden etin şişte kuru düşmemesi için yapraklar halinde yada kıyma haline gelmiş şekliyle eti yumuşatması ve lezzet vermesi için kullanılır. Böylelikle döner pişerken sertleşmez ve yumuşak bir et olur.
  • Birde lahmacunlar var ki belkide Türk mutfağının hem evde hemde dışarıda hazır olarak tükettiği en başta gelen gıdadır. Koyun eti ve kuyruk yağı karışımından oluşan kıyma ile yapılır ve hamur üzerinde fırınlarda piştiği için pişirim esnasında etin daha lezzetli olmasını ve yumuşak düşmesini sağlar.
  • Bunların dışında kuyruk yağı bayanlar tarafından eritilerek yemeklerde kullanılır.
    Kuyruk Yağı

    Yemeklere doğal yağ olarak kullanılır. 
Kuyruk yağı, bazı hastalıklara da iyi gelir. Bunların başında Felç, titreme yel, siyatik, romatizma ve kulunç dediğimiz rahatsızlıklar gelir. Kuyruk yağı, Türk mutfağının bir nevi vazgeçilmezidir. Her ne kadar bazı hekimler zararlı olduğunu düşünse de bir çok hazır yağlardan daha sağlıklıdır. Özellikle de genç yaşlarda tüketilmesi insan bedeninde bir çok olumlu gelişim yapmasını sağlar. Her şeyin azı karar çoğu zarardır. Bu terim kuyruk yağı içinde geçerlidir. 

Kuyruk yağı, içeriğinde Omega asitleri sayesinde bir balıktan alacağınız Omega yağlarını da vücudunuza ulaştırır. Belki aranızda balık sevmeyenler bu yöntemi genç yaşlarda abartılı olmayacak şekilde kullanır ve tüketir ise vücudun hem kalp damar rahatsızlıklarına karşı korunmasını hemde hazır yağların içeriğindeki kimyasallardan korunmasını sağlar.

Kuyruk yağının zararları
  • Çok aşırı derecede tüketilmesi kolesterolü arttırır.
  • İleri yaşlarda yani yaşlılıkta fazla tüketilmesi zararlıdır.
  • Çok aşırı derecede mangal türünde tüketilmesi kömür ile temasından ötürü kanserojen etki gösterebilir.
  • Birçok kronik hastalığa neden olabilir.
  • Doymuş yağ olan kuyruk yağı fazla tüketildiğinde bağırsaklarımızda bulunan probiyotik bakterilerin gelişimini olumsuz etkiler.
Kuyruk yağı, en çok Türkiye'de kullanılan ve tüketilen bir yağ çeşididir. Bunun en büyük sebeplerinden bir tanesini de küçükbaş hayvan üretimi ve tüketiminin çok yüksek düzeyde olmasıdır. Ülkemizde hem sebze zenginliği hemde hayvan yetiştiriciliği oldukça yüksek düzeydedir. Bu ürünlerin çok olması aşırı tüketmemizi gerektirmez her insan kendisine yetecek kadar tüketirse ileride yaşanacak nesil tüketmelerinin de önüne geçilmiş olur. Eskisi kadar tarım ve hayvancılıkla uğraşan insanımız kalmadı maalesef o yüzden bilinçli tüketim ve üretim çok önemlidir. Üretmeyi ve tüketmeyi öğrendiğimiz gün sağlıklı beslenmeyi de öğreniriz. 

Yayınlanma Tarihi : 16.06.2016 02:43:38

Kuyruk Yağı Yorumları
İsminiz 
Yorumunuz 
Güvenlik 
 Kırmızı renk ile yazılan sayıyı girin
   

Yorum Yapılmış "Kuyruk Yağı"


İlginizi Çekebilecek Diğer Yazılar

Çıngıraklı Yılanın Kuyruğu

Çıngıraklı Yılanın Kuyruğu: çıngıraklı yılanı diğer yılanlardan ayıran özellik kuyruğundaki çıngırağıdır. Bu yılan türü hem çok tehlikeli hemde çok zehirlidir. Ayrıca çıngıraklı yılan yılanlar arasında en çok bilinen ve ilgi çeken...

At Kuyruğu Çayı

At kuyruğu çayı, günümüzde oluşan her hastalığın tıpta doktorlar tarafından edilen tedavinin yanı sıra birde bitkilerle tedaviler oldukça artmaktadır. Bu bitkiler arasında at kuyruğu dediğimiz ot türü oldukça faydalı bilinmektedir...

Aslan Kuyruğu

Aslan Kuyruğu; aslan otu olarak ta bilinmektedir. Şifalı bitkiler arasındadır. Baklagiller familyasından olan bu bitki, ülkemizde bazı bölgelerde yer pırasası olarak ta bilinmektedir. Otların sık olduğu bölgelerde, yol kenarlarınd...

Kuyruk Sokumu Kıl Dömesi Ameliyatı

Kuyruk sokumu kıl dönmesi ameliyatı, insan vücudunda omurga denilen kemik yapının son 4-5 omurun birleşmesi olan, üçgen biçimli ve tabanı yukarıda bir kemiktir. Bu kemik önden arkaya doğru basık olup, kemiğin ön yüzü hafif çukur o...

Kuyruk Kemiği

Kuyruk kemiği, İnsanlarda kendi kendini yenileyen kemik mekanizmaları içerisinde tektir. Her ne kadar evrim teorisine göre kuyruk kemiği maymundan gelindiği kanısını ispatlar gibi görünse de anatomik olarak bakıldığında aslında öz...

Sığır Kuyruğu

Sığır kuyruğu, Avrupa, Asya ve kuzey amerikanın güneş gören bölgelerinde doğal olarak doğal ortamlarda kendiliğinden yetişen bir bitki türüdür. Sığır kuyruğu 2-3 metreye kadar ulaşabilen boyuyla pek çok sağlık sorununa yardımcı bi...

Kuyruk Sokumu

Kuyruk sokumu; insan bedenindeki omurga yapısının son 4-5 omurunun birleşimi olan üçgen biçimli ve tabanı yukarıda bir kemiktir. Bu kemik önden arkaya doğru basıktır. Ayrıca, kemiğin ön yüzü hafif çukur, arka yüzü ise tümsektir. B...

Kuyruk Kemiği Ağrısı

Kuyruk Kemiği Ağrısı, genel olarak incinme, yaralanma ve zorlamalar nedeni ile ortaya çıkar. Hastalar ağrı ve hassasiyetten yakınırlar, ağrılar kalçalara ve yukarı bele doğru çıkabilir. Ayrıca sert bir yere oturmakla ağrılar artar...

Kılıç Kuyruk

Kılıç kuyruk; lebistesgiller familyasından bir balık türüdür. Küçük boyutu, güzel görüntü ve dayanıklılığından dolayı akvaryum balıkları arasında en çok tercih edilen balık türüdür. Kılıç kuyruk balığının ana vatanı Orta Amerikadı...

Hamilelikte Kuyruk Sokumu Batması

Hamilelikte kuyruk sokumu batması, düşme, çarpma sonucu kuyruk sokumunda meydana gelen, çok ağrılı sancılara yol açan bir rahatsızlıktır. Kuyruk sokumu 3 küçük ince kemikten oluşmaktadır. Bu 3 küçük kemik birbirine bağlarla bağlıd...













Gizlilik İlkeleri | Güvenlik İlkeleri | İletişim | Site Haritası | Yardım Forumları

kuyruk, Sitede yer alan grafiklerin tüm hakları saklıdır. Kopyalayanlar hakkında yasal işlem yapılacaktır. Sitede yer alan bilgiler sadece bilgilendirme amaçlı olup, kullanımına, uygulanmasına, satın alınmasına, delil gösterilmesine veya tavsiye edilmesine aracılık etmez. Sitemizdeki bilgiler, hiç bir zaman kesin bilgi kaynağı olmayıp, kullanıcılar tarafından eklenmiştir veya yorumlanmıştır. buradaki bilgiler sitemizin asıl görüşlerini içermeyebileceği gibi hiçbir taahhüt ve tavsiye yerine de geçmez.

Mayıs - 2018